Ha keresgélni akarsz nálam, itt megteheted:

Méregmentes hajfestés hennával és indigóval :)

2012. május- Egy hetes festés, frissen mosva a Sörös-mézes-tojásos samponszappannal (5,5 órát volt a hajamon)
Ha félsz a sok vegyszertől, ha a te hajad is érzékeny, vagy ha egyszerűen a természetes módszerek híve vagy, akkor az ősi módszer éppen neked való.
A henna gyógynövény, és nagyon hatékony növényi hajfesték is! Próbáld ki a hennás hajápolást, nekem bevált! :D Én már nem térek vissza a neves francia termékhez!
Sokat gondolkodtam, hogy beleillik-e a weboldalam témájába, aztán úgy döntöttem, a méregmentes élethez a méregmentes hajfestés is hozzátartozik. Aki erre a menüpontra kattint, bizonyára érdeklődik a növényekkel történő hajfestés mikéntje után.
Nem kívánok Anne Shirley kisregényébe belefogni, röviden azonban szeretném bemutatni azt a három növényt, amely szót érdemel. :)


A henna
A henna vagy mehndi egy virágos cserje, amely Afrika szubtrópusi területein, és Észak-Ausztráliában őshonos. 2-6 méter magasra nő meg. Egyszerű, ép szélű levelei átellenesen állnak. Virága apró, tölcsér alakú, méz illatú. 
Évszázadok óta ismert és termesztett, smaragdzöld színű, apró levelű gyógynövény, amely egyes bőrbetegségek kezelésére, sebfertőtlenítésre és kozmetikai alapanyagként (illóolaj-szem-haj- és bőrszínezőként használnak).
Egyiptomból származik, de előszeretettel használják Észak-Afrikában, Indiában, Szudánban és a Közel-Keleten is. Természetesen minden kultúra ragaszkodik a saját motívumaihoz, így Indiában a tekergős, futónövényekhez hasonló virágmotívumok, az arab országokban a kéz- és lábfejekre festett nagyobb virágdíszek, Afrikában pedig az erőteljesebb, szögletesebb formák a jellemzőek. Egy közös pont azonban létezik a testfestők egyre szaporodó táborában: mindannyian hiszik, hogy a mehndi szerencsét hoz viselőjének...
A növényben található festő hatású anyag (Lawsone) által a bőrt, hajat, és egyéb protein tartalmú anyagokat (köröm, gyapjú, selyem) narancsvörösre színezi. A színezőanyag-tartalom a levél részben a legmagasabb. Színező hatása növekszik, ha élőhelyén a hőmérséklet 35°C és 40°C között van. 11°C alatti hőmérsékleten nem növekszik, 5°C alatt pedig elpusztul. A levelek közül is az idősebb levelek és a leveleket tartó szárak a magas festékanyag tartalmúak. Minél ideálisabb környezetben termesztik a növényt, annál magasabb lesz a Lawsone-tartalma. Ilyen, számára ideális környezet található Pakisztánban és Indiában is. A növény jól tűri a szárazságot, a szélsőséges meleget. A legjobb számára, ha a hőmérséklet 30 Celsius fok körüli, a heti csapadék mennyisége 2 cm. 

Az indigó

Az indigó (Indigofera tinctoria) a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágzatúak családjába tartozó, trópusi éghajlaton honos cserje. Őshazája India. A leveleiből kinyerhető kék festékanyag miatt évezredek óta termesztik. Bár a kék festékanyagot csak hosszas eljárással lehet kinyerni a levelekből, a natúr, szárított indigó por kiválóan alkalmas a természetes hajfestésre, ezért az utóbbi időben újra reneszánszát éli.
Hennás hajfestésnél indigó por hozzáadásával a vörös árnyalatait – eredeti hajszíntől függően – a barna árnyalataiba tolhatjuk el. A pontos arányt ki kell kísérletezni, de középbarna színhez kiindulópontnak vehetjük a henna és az indigó fele-fele mennyiségét.
Segíthet még ez a fotó:

Henna és indigó természetes szőke (nem ősz!) hajon alkalmazva
Az indigó port – akárcsak a hennát – annyi forró vízzel kell leforrázni, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk, majd hagyni kell kihűlni. Érdemes pár csepp levendula és eukaliptuszolajat tenni hozzá. Az eukaliptusz olaj a szín rögzítésében segít, a levendula nyugtató hatású.

A cassia
A kasszia por a cassia növényből készül, kinézete nagyon hasonló a hennaporéhoz. A belőle készült pakolás tápláló, fényesíti és erősíti a hajat. A festett haj sérült szerkezetére is kedvező hatású.
A Cassia obovata, angustifolia és alata növények kifejezetten hatásosak a bőrön és hajon élő gombák és baktériumok ellen.
Kasszia, henna és citromlé keverékével szőkére, és világos-vörösre festhetjük a hajat.
Keverj össze kassziát citromlével, és hagyd állni a keveréket 12 órán át. Ekkor a kassziában levő színező hatású molekulák felszabadulnak. Ha a mixet teljesen ősz hajra teszed, és 4-5 órán keresztül rajta hagyod, a haj színe világos-arany árnyalatot kap, emellett fényes, és egészséges lesz.
Ha körülbelül 10% hennaport keversz a cassiához, a szín óaranyra változik. Ahogy növeljük a hennatartalmat, úgy lesz egyre vörösebb szőke a haj. 50% henna hozzáadása esetén már teljesen vörösre festi a hajat.
Fontos tudni, hogy sötétebb hajat nem lehet világosítani cassiával.
Ha kemény csapvízzel oldjuk a cassiát, és ezzel festjük a hajat, előfordulhat, hogy zöldes színű lesz az eredmény. Ennek oka, hogy a vízben levő ásványi anyagok reakcióba lépnek a cassia molekuláival. Az eredmény tehát zöld, vagy barnás, esetleg fekete árnyalat is lehet.
Teszteld tehát egy tincsen, mielőtt hajadra kened a cassiából készült színezőt!
Henna és indigó összekeverve
A keveréket kétféle módon lehet elkészíteni: együtt a henna-indigó mixet, vagy külön-külön.  
1000 + 1 recept kering az interneten, mi mindent kell összekutyulni ahhoz, hogy "hennafejűek" legyünk! Mindig az egyszerűség híve voltam, így a saját, több alkalommal kipróbált receptemet írom le: 
Én henna-indigó mixet használok 1:3 arányban. Sötétbarna, hátközépig érő hajam van, jó sok ősz hajszállal. :) Nekem elég egyszerre 50 gr henna + 100 gr indigó. 
A lehető legegyszerűbb módon készítem már hosszú hónapok óta:
1. Este tejfölsűrűségűre kikeverem a hennát hideg citromlével, nem kell letakarni. Van, aki szerint állni kell hagyni 12 órát, hogy jól összeérjen, és a citrom sava érvényesüljön. Én is hagyom.
Másnap hajmosás, majd szárítás után jöhet a művelet!
2. Reggel, közvetlenül felhasználás előtt az indigót is kikeverem annyi desztillált vízzel, amitől szintén tejfölsűrűségű lesz.
3. A két masszát összekeverem, teszek bele eukaliptusz illóolajat (100% tisztaságú legyen!) és jöhet a főműsor! :) Legelső alkalommal levendulát használtam, mert az volt itthon, befogta azzal is, sőt van aki nem tesz bele illót. Azért eukaliptusz, mert "megnyitja" a hajszálakat a henna beépüléséhez.
4. Lápi boszorkány állapot! :P Az egész masszát felkenem a hajamra tincsenként (ajánlott gumikesztyű, mert ha a kezet befogja a henna festékanyaga, kb. 6 hétig barna marad!, valamint bekenni valamilyen olajjal a füledet és ahova még kerülhet a festékből, hogy ne dzsúzold össze annyira), hogy mindenhol jól befedje, majd a fejemet folpackkal körbetekerem, rá egy régi rossz törölköző, és attól függően, milyen mély színt akarok elérni, lehet rajta 2-4-6-8 órát.

Félig bedzsúzolva :P
Én speciel általában 3-5 órát hagyom rajta, de az én hajam így is nagyon sötét. Ha van időd, mindenképpen hagyd rajta több ideig, túlzásba vinni nem lehet. Mindennap is lehet hennázni, hiszen tápláló hajpakolásnak minősül, már ha valaki bírja idővel, fáradsággal és zsetonnal. :) 
Nem tudni előre, hogy kinek milyen színű lesz pontosan a haja, hiszen ez függ az eredeti hajszíntől, az ősz hajszálak %-os arányától, a növények minőségétől, és az időtől, amit a massza a fejeden tölt.
Azt tudnotok kell, hogy az indigó önmagában nem fogja be a hajat, és ha be is fogja, minden hajmosás alkalmával ereszteni fog a színe. Ősz hajat nem fog be, és valami zöld-kék lesz az eredmény, erre vigyázni kell!!! Henna nélkül soha ne alkalmazzuk az indigót.
2011 ősz - Szobai megvilágításnál - 3 órát volt a hajamon
Az indigó tehát minden hajmosással kopik, de az alatta lévő henna alap nem kopik, csak lenő. Egy hónapban kb. annyiból lehet kijönni, mintha 1x elmennél fodrászhoz. Én nem járok! :D Azt hiszem, dióhéjban ennyi! :)
Amit én még észrevettem, hogy a hajam minőségében szembetűnő a változás:
- nem korpásodik,
- nem viszket a fejbőröm,
- nem zsírosodik olyan hamar,
- dúsabb, csillogóbb lett (különösen napfényben látszik, mintha minden hajszál másmilyen színű lenne)
- gyorsabban nő! :O Nem egészen két hónap alatt majdnem 4 cm-t!
Néhány új kép 2012-ből, pontosan egy év henna-indigó mix után... a két fotón egyhetes festés látható,  Sörös-mézes-tojásos samponszappannal történő hajmosás után, napfényben:
2012. május - Egy hetes festés, frissen mosva a Sörös-mézes-tojásos samponszappannal - 5,5 órát volt a hajamon (napfényben)
2012. május - Egy hetes festés, frissen mosva a Sörös-mézes-tojásos samponszappannal - 5,5 órát volt a hajamon (benti világítás)